De voordelen en nadelen van oversluiten

      Reacties uitgeschakeld voor De voordelen en nadelen van oversluiten

Het oversluiten van je lening kan voordeliger zijn, maar dit hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Er kunnen ook een aantal nadelen kleven aan het oversluiten van een lening. Hieronder worden alle mogelijke voor- en nadelen op een rijtje gezet. Hierdoor kun je zelf bepalen wat voor jou van toepassing is als je erover nadenk om je lening te laten oversluiten naar een andere aanbieder.

Nadelen van het oversluiten van je lening

 • Boete door vervroegd aflossen
  Het oversluiten van een lening is helaas niet altijd voordeliger. Soms zitten er ook nadelen aan vast. Er bestaat een kans dat je een boete moet betalen vanwege het vervroegd aflossen. Door de boete kan het gebeuren dat het niet uitmaakt of je de lening oversluit. Tenzij een andere aanbieder veel betere voorwaarden aanbiedt is het in dat geval beter om alles bij het oude te laten. Het kan ook zijn dat het juist goedkoper is om niet over te sluiten door de boete, ondanks de hogere rente die je moet betalen.
 • Kost veel tijd en energie
  Het kan een enorme zoektocht zijn om een goedkopere aanbieder te vinden. Gelukkig zijn er wel vergelijkingssites maar dan nog kost het veel tijd en energie om je hier mee bezig te houden. Wanneer je dan maar een klein percentage minder rente hoeft te betalen bij een nieuwe aanbieder kun je jezelf afvragen of het wel de moeite is om hier je energie en tijd in te stoppen. Wanneer je echter meerdere dure leningen hebt bij bijvoorbeeld postorderbedrijven kan het je veel (heel veel) geld schelen op jaarbasis. Dan loont het wel de moeite om een andere aanbieder te zoeken en de lening(en) over te sluiten.
 • Niet altijd goedkoper
  Het oversluiten betekent niet automatisch dat je goedkoper uit bent. Je zult zelf moeten bekijken of het inderdaad voordeliger is. Vergelijk niet alleen de rente maar houdt ook rekening met de andere voorwaarden van de oude en nieuwe aanbieder.
 • Verleiding tot meer geld lenen
  Wanneer je bij de nieuwe kredietverstrekker de mogelijkheid hebt om meer geld te lenen is dit erg verleidelijk. Ga zelf na of het echt nodig is om geld bij te lenen. Meer geld lenen kost op den duur ook meer geld omdat de looptijd langer is geworden ook al is de aflossing misschien hetzelfde gebleven. Het is fijn om even wat extra geld om handen te hebben maar uiteindelijk kost het je wel meer geld.

Voordelen van het oversluiten van je lening

 • Goedkoper om de boete te betalen en over te stappen
  Soms is het betalen van deze boete en het oversluiten alsnog goedkoper dan de lening te houden bij de dure aanbieder. Dit zal een rekensom zijn die je zult moeten berekenen om te bepalen of het alsnog goedkoper is om te veranderen van aanbieder ondanks dat je dan een boete zult moeten betalen.
 • Lagere rente
  Bij een lagere rente scheelt dit op jaarbasis al snel een paar honderd euro. En in veel gevallen kan het nog veel meer geld opleveren. Dit is natuurlijk mooi meegenomen en zonde om zomaar te laten liggen.
 • Betere voorwaarden
  Het kan zijn dat een andere aanbieder je betere voorwaarden aanbiedt dan de aanbieder die je nu hebt. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld bij een andere aanbieder geen verplichte verzekeringen hoeft te nemen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en kan de moeite waard zijn voor het oversluiten van de lening.
 • Meerdere leningen combineren tot één lening
  Vooral wanneer je meerdere relatief kleinere leningen hebt is het voordeliger deze te laten oversluiten tot één grote lening. Bij een hoger geleend bedrag is het namelijk mogelijk om een lager rentetarief te ontvangen dan bij een kleinere rente. In principe geldt: hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente. Hier kun je dus je voordeel mee doen en meerdere leningen combineren.
  Daarnaast is het ook nog eens een stuk overzichtelijker om de leningen te combineren tot één lening. Maandelijks aflossen aan één bedrijf is wel zo duidelijk en voorkomt een betalingsachterstand doordat je bent vergeten te betalen.

Omdat leningen verschillen is het is belangrijk dat je de voorwaarden goed doorleest om te bepalen wat er op jouw situatie van toepassing is.