Stappenplan lening oversluiten

      Reacties uitgeschakeld voor Stappenplan lening oversluiten

Een lening oversluiten doe je niet zomaar. Hier gaan veel stappen aan vooraf en kost veel tijd. Eerst moet je goed onderzoeken of het wel nuttig is om over te stappen. Is die andere aanbieder echt wel zo goedkoop als dat hij zegt? Lees hiervoor alle voorwaarden heel goed door en zorg ervoor dat je alles begrijpt. Daarna volgen nog een heel aantal stappen voor alles dan ook echt geregeld is en de overstap volledig afgerond is. Al deze stappen hebben wij beschreven en op een rijtje gezet. Zo kun je precies zien wat je allemaal moet doen en waar je rekening mee moet houden.

1. Kijk kritisch naar al je leningen

Wanneer je meerdere leningen hebt kan het goedkoper zijn deze over te sluiten naar één lening. Dit omdat je bij één grotere lening in de meeste gevallen minder rente hoeft te betalen dan bij een kleine lening.
Dure leningen bij bijvoorbeeld postorderbedrijven of creditcardmaatschappijen kun je ook beter over laten sluiten. Je betaalt bij deze bedrijven namelijk al snel de maximaal toegestane rente. Dat kan dus vaak goedkoper.
Bekijk ook goed of je een boete moet betalen of dat je boetevrij kunt aflossen. Wanneer er in de overeenkomst staat dat je een boete moet betalen is het belangrijk om uit te vinden of het alsnog goedkoper is om de boete te betalen en alsnog over te stappen.

2. Offertes aanvragen

Als je denkt dat je lening aan de hoge kant is kun je bij andere kredietverstrekkers een vrijblijvende offerte aanvragen. Deze aanvraag is altijd gratis en verplicht je tot niks. Je zult een aantal gegevens moeten doorgeven bij je aanvraag. Hierdoor kan de kredietverstrekker jou een voorstel doen gebaseerd op jouw situatie. Het is erg aan te raden om bij meerdere kredietverstrekkers een offerte aan te vragen zodat je ze met elkaar kunt vergelijken.

3. Vergelijken van de offertes

Lees alle offertes goed door. Zet alle voor- en nadelen op een rij en maak een top 3 van de beste aanbieders. Neem niet alleen de goedkoopste rente als uitgangspunt maar let ook goed op de voorwaarden. Sommige goedkope aanbieders willen namelijk dat je aanvullende verzekeringen afsluit waardoor het kan gebeuren dat je juist daardoor duurder uit bent. Het kan zo dus zijn dat juist de aanbieder die iets meer rente vraagt de goedkoopste aanbieder blijkt te zijn.
Wanneer je het lastig vindt om de moeilijke taal in de offertes te begrijpen, vraag dan iemand die er meer verstand van heeft om je te helpen. Neem geen genoegen met een half woord maar zorg ervoor dat jij, of iemand die je vertrouwd, begrijpt wat er staat.

4. Kredietaanvraag doen

Wanneer je een top 3 hebt gemaakt van de voor jou beste kredietaanbieders, kun je bij deze drie een kredietaanvraag doen. Zij beoordelen of je in aanmerking komt voor een lening en zullen jou een definitieve offerte sturen als ze je een lening aan willen bieden. Bekijk de offertes van deze aanbieders nogmaals goed om er zeker van te zijn dat alles klopt en je niks over het hoofd hebt gezien.

5. Definitieve offerte tekenen

Wanneer je de offertes goed hebt gelezen en een definitieve keuze hebt gemaakt voor één van deze aanbieders onderteken je het contract en stuur je deze terug. Waarschijnlijk zul je nog een aantal kopieën van documenten en legitimatiebewijs mee moeten sturen. Dit zal dan duidelijk vermeld worden door de kredietverstrekker. Door de offerte te ondertekenen en terug te sturen maak je de overstap definitief.

6. Overstap regelen

Bij sommige kredietverstrekkers kun je gebruik maken van de overstapservice. Dit betekent dat je nieuwe kredietverstrekker voor jou regelt dat je oude lening wordt afbetaald en opgezegd. Je hoeft hier dan niks meer aan te doen.
Wanneer je nieuwe kredietverstrekker deze service niet aanbiedt zul je dit zelf moeten regelen. Nadat je aanvraag is afgehandeld wordt het volledige bedrag op jouw rekening gestort. Hiermee moet je zelf al je oude leningen afbetalen. Vervolgens moet je deze leningen nog opzeggen. Daarna heb je alleen nog maar met je nieuwe kredietverstrekker te maken welke je maandelijks terug moet betalen.