Wat is het oversluiten van een lening?

      Reacties uitgeschakeld voor Wat is het oversluiten van een lening?

Sluit nu je lening over en profiteer van lagere maandlasten. Dit is een zin die je regelmatig op internet tegenkomt en je vaak op televisie hoort. Maar wat is dat nu precies en waarom zou je dat willen?

Het oversluiten van een lening houdt eigenlijk in dat je voor een of meerdere leningen die je hebt een volledig nieuwe financieringsregeling afsluit. De reden hiervoor kan zijn dat je een goedkopere rente wilt, een andere leningsvorm wilt afsluiten die beter bij je situatie past of betere voorwaarden voor de lening wilt ontvangen dan je nu hebt.
Soms kan dit bij dezelfde aanbieder, maar je kun ook overwegen om over te stappen naar een andere kredietverstrekker.

Andere leningsvorm bij dezelfde kredietverstrekker

Hierbij gaat het om het soort lening dat je momenteel hebt. De naam die eraan vast hangt, en zijn bijpassende voorwaarden en (on)mogelijkheden. Eigenlijk zijn er maar twee leningen: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Daarnaast zijn er nog hypotheken, wat ook een lening is, welke je ook zou kunnen oversluiten.
Je zou een persoonlijke lening dus kunnen omzetten naar een doorlopend krediet, of andersom. Een hypotheek blijft een hypotheek, deze kun je niet verwisselen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Een voorbeeld:
Je hebt een persoonlijke lening en wilt deze laten oversluiten naar een doorlopend krediet zodat je de vrijheid hebt om (een deel van) het terugbetaalde bedrag weer tijdelijk op te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld wat financiële ruimte geven op de momenten dat het nodig is.

Voor het afsluiten van een andere leningsvorm hoef je vaak niet over te stappen naar een andere aanbieder van een lening maar kun je gewoon bij de oude kredietverstrekker blijven. Wanneer je huidige kredietverstrekker je de nieuwe leningsvorm niet wil aanbieden kun je alsnog proberen over te stappen naar een andere kredietverstrekker.

Lagere rente of betere voorwaarden bij dezelfde kredietverstrekker

Het is altijd goed om eens in de zoveel jaar eens naar de rentestand te kijken. Wanneer een andere kredietverstrekker een lagere rente of betere voorwaarden biedt dan jouw kredietverstrekker kan het gunstig zijn om over te stappen. Vergelijk eens wat andere aanbieders voor je kunnen betekenen. Geven ze inderdaad een gunstiger rente dan je nu hebt?
Ga daarna met je huidige kredietverstrekker in gesprek en vraag of je een betere rente kunt krijgen of betere voorwaarden. Om de druk een beetje op te voeren kun je aangeven dat je bij een andere hypotheekverstrekker een lagere rente kunt krijgen en dat je overweegt over te stappen. Op deze manier kun je proberen te onderhandelen met jouw huidige kredietverstrekker of deze de rente lager kan zetten of betere voorwaarden kan geven. Wil hij dit niet kun je alsnog proberen om over te stappen.

Lagere rente of betere voorwaarden bij een andere kredietverstrekker

Als je bij een andere kredietverstrekker betere voorwaarden krijgt of een lagere rente, is het slim om over te stappen. Dit kan je op jaarbasis veel geld besparen. Wel is het slim om verschillende kredietverstrekkers eerst goed met elkaar te vergelijken. Er kunnen namelijk addertjes onder het gras zitten waardoor het lijkt alsof de lening goedkoper is. In werkelijkheid is het een lokkertje en wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde loktarieven.

Meerdere leningen combineren tot één lening

Wanneer je meerdere relatief kleine leningen hebt kun je deze in de meeste gevallen beter oversluiten tot één grotere lening. Het is goedkoper om deze te combineren omdat er vaak een kleiner rentepercentage gevraagd wordt bij een hogere lening. Kleine leningen zijn daarom relatief duur. Wanneer je meerdere leningen hebt loont het eigenlijk altijd de moeite om deze over te sluiten.

Hypotheek oversluiten ook mogelijk

Omdat een hypotheek ook een soort lening is, is het ook mogelijk dat je deze oversluit. Je kunt dit, net als bij de andere leningsvormen, doen om een lagere rente te krijgen of betere voorwaarden. Hierbij kan het zijn dat je bij dezelfde aanbieder blijft, maar het kan ook zijn dat je naar een andere aanbieder gaat. Het werkt in principe hetzelfde als wanneer je je lening laat oversluiten.

Conclusie

Je lening oversluiten is feitelijk een nieuwe financieringsregeling maken bij dezelfde of een andere kredietverstrekker. De reden hiervoor is simpel: minder rente betalen, betere voorwaarden of beiden. Het is niet verstandig om je lening direct over te sluiten wanneer een andere kredietverstrekker een lagere rente biedt. Vergelijk eerst alle voorwaarden en de rente van meerdere aanbieders om te kijken welke optie het beste is.